Önleme Yolları

İstismar Durumunda Ne Yapmalı?

Cinsel istismara uğrayan çocukların çoğu bunu kimseye anlatmıyor ve çoğu da bu sırrını hayatları boyunca saklıyor.

İstismar Durumunda Ne Yapmalı?Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilerin tanıdığımız kişiler olma olasılığı daha yüksektir ve önemsediğimiz kişiler de olabilirler; Cinsel istismara uğrayan 10 çocuktan 8'inden fazlası, istismarı yapan kişiyi tanıyor. Onlar aile üyeleri veya arkadaşlar, komşular veya yanınızda çalışanlar olabilir; birçoğunun toplumda sorumlu pozisyonları vardır. Çocuk ile istismarı gerçekleştiren kişi arasındaki ilişki ne kadar yakınsa, çocuğun bu konu hakkında konuşma olasılığı da o kadar az olur.

Çocuklar genellikle bir şeyin onları endişelendirdiğini veya üzdüğünü söylemek yerine bize gösterirler; bu nedenle uyarı işaretlerinin farkında olmak hayati önem taşır. Ancak çocuklar bir şeyler olduğuna dair belirsiz ipuçları verebilirler. Bilgileri net olmayabilir ve başlarına gelenleri açıklayacak kelimelere sahip olmayabilirler. Yetişkinlerin buna tepki verme şekli çocuğun güvenliğinin sağlanması açısından hayati öneme sahiptir.

İstismardan Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?

Dikkatli Ve Acil Bir Şekilde Yanıt Verin

Bir çocuğun size cinsel istismar içeren bir durumu anlatmaya çalıştığını düşünüyorsanız derhal ve dikkatli bir şekilde yanıt verin. Polis ve Sosyal Hizmetler, şüpheli çocuk cinsel istismarına müdahale etmek için ortak çalışma yürütme yetkisine sahiptir. Bu işte deneyimlidirler, çocuk ve aileyle büyük bir titizlik hassasiyet içinde ilgileneceklerdir.

Çocuğa İnanın

Bir çocuk size istismarı anlatacak kadar güveniyorsa, bu tür konularda nadiren yalan söylediğini unutmamalısınız. Güvendiğimiz veya önemsediğimiz birinin bir çocuğa cinsel istismarda bulunabileceğine inanmak zor olsa da, bir çocuğun yetişkinlere benzer cinsel davranışlar konusunda kasten asılsız suçlamalarda bulunması pek olası değildir.
Çocuğun susması yönündeki baskılar çok büyüktür. İstismar hakkında konuşmak muazzam bir cesaret ister. Bir çocuğun cinsel istismarın gerçekleşmediğini iddia etmesi ( gerçekleştiği halde) veya istismarın ifşa edilmesinin inkarı yaygındır. Bazen çocuğun olanlara ilişkin anlatımı zamanla değişir veya gelişir. Bu, yaygın bir açıklama modelidir ve ilk anlattıklarını geçersiz kılmamalıdır.

Yardımcı Ol

Desteklendiklerini hissetmeleri önemlidir; iddialarını göz ardı etmeyin veya bu konuda konuşmalarını ertelemeyin.

Sakin Ol

Eğer sizinle bu konuda konuşuyorlarsa, kızmayın veya üzülmeyin. Sakin ve istikrarlı kalın. Eğer öfkelenirseniz, çocuk onu cezalandıracağınızı düşünebilir; bu, çocuğa cinsel istismarda bulunan ve çocuğu bunu söylememesi konusunda uyarmış olabilecek kişinin ekmeğine yağ sürecektir. Eğer çocuk sizin üzüleceğinizden veya sıkıntı çekeceğinizden korkarsa, sizi duygusal olarak korumak için bunu açıklama olasılığı daha düşük olacaktır.

Dikkatli Ol

Çocuğunuzun onu sevdiğinizi ve yanlış bir şey yapmadığını bildiğinden emin olun ve bunu ona anlatmaya devam edin. Çocuk, yetişkinlerin onlara inandığını ve onları korumak için ellerinden geleni yaptıklarını görmeye ihtiyaç duyacaktır. Çocuğun bu konuda konuşmakta haklı olduğunu ve size gelmelerinden memnun olduğunuzu bildiğinden emin olun.

Sorunla Yüzleş

İstismar bilindiğinde yetişkinler sorunla dürüstçe yüzleşmeli, ne pahasına olursa olsun çocuğu korumalı ve sorumluluğu istismarı yapan kişiye uygun şekilde yıkılmalıdır.

Güvenliği Yeniden Sağlayın

Çocuğu daha fazla zarardan korumak için ne gerekiyorsa yapın. Bir aile güvenlik planı uygulamaya koyun.

Yardım İstemekten Çekinme

Güvenlik ve iyileşme konusunda size rehberlik edebilecek profesyonellerden yardım alın. Yardım kaynaklarına ilişkin bilgileri yardım alma / daha fazla destek ve faydalı bağlantılar sayfalarımızda bulabilirsiniz .

Umutsuzluğa Kapılma

Çocuklar, cinsel istismarından kurtulabilir ve iyileşebilirler. Sevdiğiniz birinin bu şekilde incindiğini duymak inanılmaz derecede zordur, ancak iyileşmesi için yardımın edecek profesyonellerin mevcut olduğunu bilin.
Her yıl binlerce insan ailesinden ya da arkadaş çevresinden birinin bir çocuğa istismarda bulunduğunu öğreniyor. Bu çocukların ve ailelerinin yaşadıkları deneyimlerden kurtulmak için yardıma ihtiyaçları var.
Eylemlerimiz istismarı önleyebilir, çocukları koruyabilir ve istismara uğrayanların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bu aynı zamanda çocuğa cinsel istismarda bulunan kişinin sorumlu tutulmasına ve istismarın sorumluluğunu almasına da yol açabilir. Etkili tedavi alarak sonunda topluluğumuzun daha güvenli bir üyesi olabilirler.

Bir de çocuğa cinsel istismarda bulunan kişi yakınlarımızdan biriyse kendimiz için de destek almamız gerekiyor.
İstismar hakkında bilginiz varsa ve bunu kimseye söylemezseniz, rahatsız eden kişi istismara devam edebilir, çocuk acı çekmeye devam edebilir ve daha fazla çocuk mağdur olabilir. Ama bunu değiştirebilirsiniz.

Uyarı işaretleri görüyorsanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız tavsiye ve yardım isteyin. Gizli Şimdi Durdurun! Yardım hattı çocukları güvende tutmak için her yıl binlerce kişiye destek oluyor.

Çocuk Ne Hissediyor?

Korku

  • Kendisine istismarda bulunan kişinin kendisini reddedeceğinden korkar
  • Kendisine veya sevdiklerine zarar vereceğinden koarkar.
  • Kimsenin kendisine inanmayacağından korkar.
  • Bundan sonra ne olacağı konusunda sürekli endişelenir.
  • Kafası karışmış ve çelişkili hisseder.
  • Kime güvenebileceklerinden emin olamazlar.
  • Kendisini istismar eden kişiye karşı korumacı ve/veya sevgi dolu hisseder.
  • Söylediğim için pişmanlık duyuyor, inkar eder.

Çelişkili Duygular

Cinsel istismar aile içinde gerçekleştiğinde yaşadığı acı, çelişkili ve kafa karıştırıcı duyguları içerebilir. Çocuğa yapılanlardan dolayı aşırı bir acı hissedebilirken, istismarı gerçekleştiren aile üyesine hâlâ sevgi ve ilgi duyabilir.

Suçluluk ve Utanç

  • İstismarın sorumlusunun kendileri olduğuna inanıyor.
  • Aileyi anlatarak üzdüğü için suçluluk hisseder.
  • Olumlu fiziksel duyumlar yaşadıklarında utanırlar.

Umut ve Rahatlama

  • Gizlilik yükünün kalktığı için rahatlarlar.
  • İstismarın artık duracağı konusunda umutlanırlar.

AILE IÇI CINSEL ISTISMAR VEYA ENSEST

Bir çocuk başka bir aile üyesi tarafından istismara uğradığında, tüm aile bireyleri bundan etkilenir. Tipik olarak, aile üzerindeki duygusal yükün üstesinden gelmek ve her bireyin iyileşme sürecine yardımcı olmak için dışarıdan uzmanların yardımına ihtiyaç vardır.

Ebeveynler ve Bakıcılar Neler Hissediyor?

Kızgınlık

  • Çocuğa zarar verdiği, güvenimize ihanet ettiği, bizi aldattığı ve manipüle ettiği için istismarı yapan kişiye karşı öfke.
  • Daha erken söylemediği için çocuğa öfke.

Suçluluk

  • Çocuğu korumak için olup bitenleri zamanında göremediğiniz için kendinizi suçlama (istismardan sorumlu kişi bunu gizli tutmak için elinden geleni yapmış olsa bile).
  • Çocuğu istismar eden kişiyi sevmekten veya önemsemekten kaynaklanan suçluluk.

Korku

  • İstismarın çocuğu nasıl etkileyeceğinden oluşan korku.
  • Ailenin geleceği ve çocuğu istismar eden kişi açısından sonuçları konusunda korku.

Yanlızlık ve Kayıp

  • İstismarın farkına varmadan önce sahip olduğumuz ya da kaybettiğimizi düşündüğümüz hayatı kaybetmenin acısı.
  • Aşırı bir izolasyon duygusu hissetmek.

Kendiniz İçin Destek Almaktan Çekinmeyin

Koruyucu ebeveynler ve bakıcılar olarak bizim de desteğe ihtiyacımız var. Duygularımızı paylaşabileceğimiz kişilerle bağlantı kurmak, karşılaştığımız travma ve zorluklarla başa çıkmamıza yardımcı olacaktır.

Cinsel İstismarda Bulunan Kişiye Müdahele

Çocuğa cinsel istismarda bulunan kişinin sorumlu tutulması ve uzman profesyonel yardım alması gerekir. Polis veya çocukların sosyal bakımı gibi yasal hizmetler genellikle bir sonraki adımları atmak için en iyi konumdadır. Onlarla iletişim kurmamayı tercih ederseniz. Eğer güvenliyse, rahatsız eden kişiyle doğrudan konuşmayı düşünün.

İstismar etmiş veya etmiş olabilecek biriyle konuşurken akılda tutulması gereken bazı noktalar:

  • Durumu suçlayıcı olmayan, çatışmacı olmayan bir şekilde araştırın. Bu, kişinin savunmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Sizi ilgilendiren davranışlar konusunda net olun ve bunlara tepkilerinizi belirtin.
  • Basit ve doğrudan sorular sorun.
  • Kişiye yardımın mevcut olduğunu bildirin; bireyler, öncelikle verdikleri zararın sorumluluğunu üstlenerek, eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşerek ve kendilerini değişime ve özel tedavi görmeye adayarak istismardan uzak yaşamlar yaşayabilirler ve sürdürebilirler.

CINSEL ISTISMAR GERÇEKLEŞTİREN SALDIRGAN KIŞI AŞAĞIDAKILERDEN HERHANGI BIRINI YAŞAYABILIR:

UTANÇ VE PIŞMANLIK

  • Kendinden aşırı nefret duyabilir; kendine zarar vermek isteyebilir
  • Verdiği zarardan dolayı pişmanlık duyabilir

KORKU

  • Yasal sonuçlardan korkma
  • Ailesini, sevdiklerini, evini, itibarını, statüsünü ve işini kaybetme korkusu
  • Başkaları tarafından aşağılayıcı bir şekilde görülmekten endişe duyma

İstismar eden kişi bir çocuk veya gençse, evden atılnmaktan veya arkadaşlıklarını kaybetmekten korkabilir.

KIZGINLIK

Açıkladığı için mağdur çocuğa kızabilir ve sindire bilir.

İNKAR

Zararı inkar etme, haklı çıkarma veya en aza indirme dürtüsü hisseder.

RAHATLAMA VE UMUT

  • Sırrın yükünün kalktığı için rahatladılar
  • Zamanla gizlice uğraştıkları bir sorun için yardım alacaklarını umuyorlar

YARDIM İSTEMEKTEN ÇEKİNMEYİN

bir çocuğun istismara uğradığını öğrenmek travmatik olabilir. Karşılaştığınız duygularla, zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için kendinize yardım almanız önemlidir.

duygusal destek için bir arkadaşınıza, güvendiğiniz birine, danışmana veya terapiste başvurmanın çok faydasını görürsünüz. Ne kadar başa çıkabilirseniz, çocuğunuza ve ailenize o kadar çok yardımcı olabilirsiniz.


Yazdır   e-Posta

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Bize Katılın

Pedofilinin, yayılması ve güçlenmesi kendi aralarında organize olmalarında dolayıdır. Sessiz kalarak toplumsal bir hareket başlamadıkça güçlenmeye devam edecektir. Toplumsal hareket pedofililere geri adım attıtarak tedaviye yönelmelerine neden olacaktır.

Buna DUR! demek elimizde.

Daha çok duyarlı insana ihtiyacımız var. "Elimden ne gelir?" demeyin.

Sana ihtiyaç var!