Parafili Nedir?

Evet, pedofilik bozukluğun tedavisi var. Davranışsal terapiler ve ilaçları içerir. Tedaviler dürtüleri azaltır, ancak bu yaşam boyu süren bir durumdur.

Parafili Nedir?Paraphilia kelimesi Yunancadan türemiştir; para etrafta veya yanında, philia ise aşk anlamına gelir. Parafilinin tanımı, tekrarlayan, yoğun, en az 6 ay boyunca ortaya çıkan ve ciddi sıkıntıya neden olan veya kişinin işine, sosyal işlevine veya diğer önemli alanlarına müdahale eden, cinsel açıdan uyarıcı fanteziler, dürtüler veya davranışlarla karakterize edilen duygusal bir bozukluktur. Bu, tipik olmayan ancak herhangi bir hastalığın parçası olmayan cinsel davranışlar olan cinsel değişkenlerin tersidir.

Parafili hastası olan kişilerin sayısını ölçmek çeşitli nedenlerden dolayı zordur. Bu rahatsızlıklardan birine sahip birçok kişi, utançtan gizlice veya sessizce acı çeker ve bazıları cinsel açıdan saldırgan davranışlarda bulunur. Parafililerini bildirmemeye yatırım yaparlar. Bu nedenle, parafilik bozuklukların yaygınlığına ilişkin tahminlerin çoğu, pedofili nedeniyle ceza adaleti sistemine dahil olan kişilerin sayısından gelmektedir. Bu cinsel sapmaya sahip bireylerin çoğu erkektir (erkek nüfusun %3 ila %5'i), bu bireylerin yalnızca %1 ila %6'sı kadındır. Bununla birlikte, kadınların cinsel davranışlarını değerlendiren kişiler tarafından yanlış bir şekilde şüpheden faydalanılarak kadınlara parafili tanısı konma eğilimi vardır.

Kadınlarda erkeklere göre 20 kat daha sık görülen mazoşizm dışında, parafili neredeyse yalnızca erkeklerde teşhis ediliyor. Bir parafili hastası olan birçok insanda birden fazla parafili vardır. Örneğin pedofililerin yaklaşık üçte birinde başka bir parafili de var. Yarısından fazlası tek bir davranış yerine üç ya da dört tür davranış sergiliyor. Parafili geliştiren çoğu insan, 13 yaşından önce bununla ilgili fanteziler kurmaya başlar.

Zihinsel bozukluklar için en güncel standart referans olan Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, Beşinci Baskı ( DSM-5 ) ve ardından DSM-IV ve DSM-IV-TR'ye göre, birkaç farklı parafili türü vardır ve failin cinsel uyarılmasına farklı bir şekilde odaklanıyor:

  • Röntgencilik: Çıplak olan, soyunan veya cinsel faaliyette bulunan, şüphelenmeyen/rıza vermeyen bir kişiyi izlemek
  • Teşhircilik: Kişinin cinsel organını hiçbir şeyden haberi olmayan birine göstermesi
  • Frotteurizm: Rızası olmayan bir kişiye dokunmak veya sürtünmek
  • Cinsel mazoşizm: Aşağılanmak, dövülmek, bağlanmak veya başka şekilde acı çekmeği kabul etmek
  • Cinsel sadizm: Başka bir kişinin fiziksel veya duygusal olarak acı çekmesini sağlamak
  • Pedofili: Ergenlik öncesi bir çocukla (genellikle 13 yaşında veya daha küçük) cinsel aktivite
  • Fetişizm: Cansız nesnelere veya oldukça spesifik vücut parçalarına karşı cinsel ilgi (partializm). Spesifik fetişizm örnekleri arasında somnofili (bilinçsiz bir kişi tarafından cinsel uyarılma) ve ürofili (idrar görmekten veya düşünmekten veya idrar yapmayı düşünmekten cinsel zevk alma) yer alır.
  • Travestilik: Cinsel açıdan tahrik edici ve işlevselliğe müdahale eden karşı cinsin kıyafetleri giyme
  • Otojinefili: Özellikle kendilerini kadın olarak düşünerek veya hayal ederek tahrik olan erkeklere atıfta bulunan travestiliğin bir alt türüdür.

Belirtilen Diğer Parafili Durumları

Bazı parafililer, parafilik bir bozukluk için tam tanı kriterlerini karşılamaz, ancak hasta için tanınacak kadar sıkıntıya neden olan kontrolsüz cinsel dürtülere sahip olabilirler. Bu tür spesifik parafililerin örnekleri arasında nekrofili (cesetler), skatoloji (müstehcen telefon görüşmeleri), koprofili (dışkı ve dışkılama) ve zoofili (hayvanlar) yer alır.

Tecavüz gibi zorlayıcı veya agresif cinsel ilişkiye girme dürtüsü, akıl hastalığının belirtileri değildir . Bu nedenle bu tür cinsel suçlar parafili olarak kabul edilmez.


Yazdır   e-Posta

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Bize Katılın

Pedofilinin, yayılması ve güçlenmesi kendi aralarında organize olmalarında dolayıdır. Sessiz kalarak toplumsal bir hareket başlamadıkça güçlenmeye devam edecektir. Toplumsal hareket pedofililere geri adım attıtarak tedaviye yönelmelerine neden olacaktır.

Buna DUR! demek elimizde.

Daha çok duyarlı insana ihtiyacımız var. "Elimden ne gelir?" demeyin.

Sana ihtiyaç var!