Blog

Çevrimiçi Sübyancılar

Gençler arkadaşlarıyla iletişimde kalmak ve yeni insanlarla tanışmak için popüler sosyal medya sitelerini kullanıyor.

Çevrimiçi SübyancılarÇevrimiçi ortamda reşit olmayanları farklı şekillerde etkileyen çeşitli tehlikeler bulunmaktadır. İnternet, gençlerin akranlarıyla iletişim kurma ve etkileşim kurma yollarını genişletti. Gençler arkadaşlarıyla iletişimde kalmak ve yeni insanlarla tanışmak için popüler sosyal medya sitelerini kullanıyor. Çocuklara ve genç yetişkinlere yönelik web sitelerinde bile, genellikle çocuklarla etkileşime geçmek isteyen yetişkin çevrimiçi saldırganlar bulunur. En ciddi durumlarda bu, gerçek hayattaki karşılaşmalara yol açabilir.

Çevrimiçi Sübyancılarla İlgili İstatistikler

Her gün aktif olan tahmini 500.000 çevrimiçi sübyancı var. 12 ila 15 yaş arasındaki çocuklar, internette tanıştıkları yetişkinler tarafından yönlendirilmeye duyarlıdır. Çevrimiçi cinsel istismar mağdurlarının yüzde 50'sinden fazlası 12 ila 15 yaşları arasındadır. Çocuklara yönelik cinsel yaklaşımların tahminen yüzde 89'u internet sohbet odalarında veya anlık mesajlaşma yoluyla gerçekleşmektedir. Bildirilen tüm istismar vakalarının dörtte birinden fazlasında çevrimiçi saldırgan, çocuktan kendisinin müstehcen fotoğraflarını istiyor. Çocukların yüzde dördü, yetişkinlerden çevrimiçi olarak, şahsen veya telefonla iletişime geçme girişimleri de dahil olmak üzere agresif talepler alıyor. Ayrıca ebeveynlerin yüzde 58'i yabancıların çevrimiçi ortamda oluşturduğu tehditlerden endişe duyduğunu belirtiyor. 8-11 yaş arasındaki her 10 çocuktan ikisi konunun farkında ve yabancıların kendileri hakkında bilgi edinebileceğinden endişe ediyor. Çocukların yüzde 40'ı sosyal medyayı kullanırken daha fazla arkadaş veya takipçi çekmek için gizlilik ayarlarını kaldırıyor.

Çevrimiçi Sübyancılar Nasıl Çalışır?

Çocukları çevrimiçi olarak avlamak isteyen yetişkin yırtıcılar, genellikle gençler arasında popüler olan sosyal medya web sitelerini ziyaret ediyor ve onların yaşındaymış gibi davranıyor. Yetişkin, sahte profil resimleriyle, benzer ilgi alanlarını paylaşıyormuş gibi davranarak, çocuğa hediyeler sunarak ya da iltifat ederek güvenini sağlamaya çalışabilir.

Çevrimiçi bir ilişki kurulduğunda, pedofil genellikle konuşmayı sekse yönlendirecektir. Çocuğa kendisinin müstehcen fotoğraflarını veya videolarını çekip sübyancıya göndermesi yönünde baskı yapılabilir. En uç durumlarda, pedofil çocuğa şahsen buluşması için baskı yapacaktır ve hatta çocukla buluşmak için uçağa binebilir. Avlanan kişi, özel fotoğrafları veya videoları yayınlamakla ve bunları çocuğun arkadaşları veya ailesiyle paylaşmakla tehdit ederek çocuğa şantaj yapabilir.

Çocuklarını internette avlayanlar genellikle yabancı olsa da durum her zaman böyle değildir. Çoğu durumda çocuk, aile veya yakın çevre bağlantılar aracılığıyla bir sübyancı ile tanışmış olabilir ve yetişkin çocukla çevrimiçi bir ilişki kurabilir. Çocuk tacize uğradığının farkına bile varmayabilir ve sübyancı kişiyi erkek arkadaşı veya kız arkadaşı olarak görebilir.

Bir Çocuğun İnternette Tacize uğradığının İşaretleri

Çevrimiçi istismarın tespit edilmesi zor olabilir çünkü bu durum çoğunlukla çocuk evdeyken ve sadece bilgisayarı kullanırken meydana gelir. İstismarcı genellikle çocuklara davranışları hakkında konuşmamalarını emreder. Ancak bir çocuğun çevrimiçi bir saldırgan tarafından taciz edildiğine dair işaretler olabilir:

  • Çevrimiçi ortamda giderek daha fazla zaman harcamak.
  • Çevrimiçi davranışları konusunda gizli olmak.
  • Bir ebeveyn yakın olduğunda ekran değiştirmek veya sekmeleri veya pencereleri kapatmak.
  • Bilmeleri beklenmeyecek cinsel dil kullanmak.
  • Duygusal açıdan değişken hale gelmek.

Çevrimiçi Avcılar için Yasal Sonuçlar

Türk Ceza Kanunun 103, 104 ve 105 maddeleri yetişkinlerin reşit olmayanları istismar veya 18 yaşın altındaki kişilerle cinsel içerikli konuşmalar yapmasını engelleyen yasalardır. Ayrıca, reşit olmayanlara pornografik içerik göndermek veya reşit olmayanları kendilerine ait müstehcen fotoğraf veya videolar göndermeye teşvik etmek ve baskı yapmak yasa dışıdır. Bu tür davranışlardan dolayı hüküm giymiş yetişkinler hapis cezasına çarptırılır.

 


Yazdır   e-Posta

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Bize Katılın

Pedofilinin, yayılması ve güçlenmesi kendi aralarında organize olmalarında dolayıdır. Sessiz kalarak toplumsal bir hareket başlamadıkça güçlenmeye devam edecektir. Toplumsal hareket pedofililere geri adım attıtarak tedaviye yönelmelerine neden olacaktır.

Buna DUR! demek elimizde.

Daha çok duyarlı insana ihtiyacımız var. "Elimden ne gelir?" demeyin.

Sana ihtiyaç var!